Joutilas, lapseton

Viime viikot olen työntänyt lapsettomuuteen liittyvät ajatukset taka-alalle ja pitänyt itseni menossa. Sitä uhmaten, että mitä pidempään nuo tunteet ovat painettuina pinnan alle, sitä ikävämpiä ne ovat lopulta nostaa esiin. Enenevästi huomiota vaativasta kolotuksesta tietää, ettei enää kauaa voi pakoilla ajatuksiaan aurinkovoiteeseen ja pehmiksiin.

Tauot kirjoittamisessa ja etenkin ajattelussa saavat pään tukkoiseksi. Mielessäni on monta aihetta, mutta aloitan yhdestä niistä.

Lause ”kuvittelin elämäni menevän näin ja nyt suren, kun niin ei käynytkään”, kuulostaa hirveän etuoikeutetun ihmisen puheelta. Tiedän, että maailma on täynnä minun tilannettani kamalampia kohtaloita, mutta siitäkin huolimatta suru tuntuu aidolta. Koska minulla ei ole lasta, minulla on helvetisti vapaa-aikaa. Toki tunnetta vääristää ennestään kesälomalla oleminen. Joka tapauksessa, minulla on hirveän paljon vapaa-aikaa. Teen pienen askareen hoitamisesta aktiviteetin koko päiväksi. Laittaudun viimeisen päälle mennäkseni kirjastoon palauttamaan kirjan. Perillä selailen verkkaisesti hyllyjä vailla aiettakaan lainata mitään. Istahdan kirjaston pöydän ääreen selailemaan jotakin teosta ja nautin siitä, millainen näky olen: huoliteltu nuori nainen kirjastossa, joutilaana älykkäitä teoksia selaillen. Kuin elokuvasta.

Mutta minun elämäni ei ole elokuva. Saavun retkeltäni kotiin, kello on vasta 12:40. Tuntuu hölmöltä istua kotona juuri tehdyssä meikissä. Itseni viihdyttämisestä on tullut todellista työtä. Kuin lapsuuden kesäpäivinä. Pitäisikö laittaa ystävälle viestiä? Ei jaksa. Entä lähtisinkö rannalle tai puistoon? Ei huvita. Jäisinkö kotiin uppoutumaan yhteen lukuisista harrastuksistani? Ei tee mieli. Luovutanko vain ja aloitan Netflix-maratonin? Ei, se tuntuisi liian säälittävältä.

Tämä valitus on hirveää, sillä mikään ei tässä maailmassa ole niin ylellistä kuin vapaa-aika, johon on varaa. Kuitenkin tosiasia on, että olin kuvitellut olevani tässä vaiheessa elämääni kiireinen äitiydessä. Moni ei tahdo lapsia juuri vanhemmuuden vaatiman elämänmuutoksen vuoksi, mutta minä ihan totta olisin halunnut sitä.

Sen sijaan opiskelen hepreaa. Käyn bileissä. Makaan rannalla. Vierailen museoissa. Kyllä minä tekemistä keksin, älkää huoliko. Kaksikymppisyyden alkupuoli oli äärimmäisen nautinnollista aikaa sillä ajattelin aina, että se päättyy aikanaan. Nyt tämä ei näytäkään loppuvan, huolettomuus ja ”omaan itseen keskittyminen” ovat muuttuneet Päiväni murmelina -tyyppiseksi limboksi. Elämänvaihe, josta ei pääse pois. Tiedostan tämän hieman erikoiseksi tunteeksi sillä tiedän, miten kovasti moni arvostaa sitä, että voi elää vain itseään varten.

Tietenkin voisin upottaa itseni hyväntekeväisyyteen ja tehdä siten itsestäni muille tarpeellisemman. Mutta se tässä biologisessa halussa lisääntyä onkin karmivaa: mikään muu toiminta ei, ainakaan tällä epätoivon hetkellä, tunnu voivan täyttää sen synnyttämää aukkoa.

2 vastausta artikkeliin “Joutilas, lapseton

  1. Tärkeitä ajatuksia tekstissäsi… En lukenut koko blogia, vain tämä yksi teksti osui silmään ennen kuin pitää lähteä koneen ääreltä muualle. Mutta palaan varmasti tänne myöhemmin.

    Juuri eilen istuin töiden jälkeen sohvalla ja pohdin yltäkylläistä vapaa-aikaa. Olin tullut töistä. Päivän liikunnat oli jo hoidettu työmatkapyöräillen ja lounastauolla kuntosalilla. Ei ole nälkä, joten en viitsi syödäkään. Minull aei ole puolisoa, mutta olin raskaana ja esikoiseni piti syntyä tämän kuun alussa. jos kaikki olisi mennyt hyvin, minulla olisi tällä hetkellä kädet täynnä töitä, vieressä pieni, itkevä tai tuhiseva käärö, pää sekaisin ajatuksista mutta ainakaan ei olisi tylsää.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi ja anteeksi, että huomasin sen vasta nyt! Otan osaa menetyksestäsi. Kuvasit todentuntuisesti sitä, että ulkoisesti kaikki on ihan hyvin, mutta jotain äärimmäisen tärkeää kuitenkin puuttuu. Voimia sinulle sekä uskoa tulevaan! ❤

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: